

AHMED ARİF / Mazhar ÖZSARUHAN Yazdı
Doğum adı Ahmed Önal olarak bildiğimiz büyük şair Ahmed Arif, 90 yıl önce bugün, yani 21 Nisan 1927 günü, Diyarbakır Hançepek semti bugünkü adıyla Yağcı Sokak 7 No.lu evde dünyaya gelir. Babası Osmanlı dönemi ordu mensubu Kerküklü Arif Hikmet’ti. Annesi Sâre idi. Kendi ifadesine göre babası Türk, annesi Kürt idi. Ancak 2 yaşındayken annesini kaybeder, sütannesi olan Arife hanım büyütür.
Ahmed Arif çocuk yaştan itibaren çeşitli bölgelerde yaşamasının bir getirisi olarak Arapça, Zaza’ca ve Kürtçe dillerine fazlasıyla hâkimdi. Bu sebeple çocukluğunda ilginç bir iddianın başkahramanı olacaktı. Kerküklü Ahmed için iddiaya girilmişti…
“Çok iyi hatırlıyorum. Biz oyun oynuyoruz, üç tane adam bahse girmişler. Üç adam ama biri Arap, biri Kürt, biri de Zaza… Biri diyor ki beni göstererek “Bu çocuk Arap…” Öteki diyor ki: “Yok yahu, bu çocuk Kürt…” Üçüncüsü “Bu, ne Arap, ne de Kürt… Bu çocuk Zaza” diyor. Biz oynuyoruz, onlar konuşmalarımızı dinliyorlar herhalde… Aralarında anlaşamayınca bir esnafa soruyorlar, “Bu çocuk nedir?” diye… Beş lirasına bahse girmişler. O zaman büyük para tabii. Esnaf “Üçünüz de yanıldınız” diyor. “Bu çocuk Türk…”
İlkokulu o tarihlerde Diyarbakır’a bağlı Siverek’te, ortaokulu Urfa’da, Liseyi de yatılı olarak Afyon’da okur. Babası askeri görevli olduğu için durmadan göç etmek zorunda kalmıştır. Afyon Lisesi’nde ilk şiirini yazar. Lise yıllarından sonra askere alınır ve 1947 yılında terhis olur. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümüne girer. Öteden beri yaygın olarak bilinen ve Komünist bir kuruluş olan Türkiye Gençler Derneği’ne kaydolur. 1967 yılında Aynur Hanım ile evlenir, 5 yıl sonra da oğlu “Filinta” dünyaya gelir ve kendi deyimiyle sevincinin en büyük gününü yaşar. Cebindeki nüfus kaydı onun için bir hazine niteliğindeydi.
1951 yılında Merkez Bankası’nda işe başlar. O tarihlerde solcu tutuklamaları nedeniyle işyerinden alınarak tutuklanır. 9 gün boyunca işkence edilir. Kendi ifadesine göre “para toplayarak komünistlere dağıttığına ilişkin belge imzalatmasını” istediler. Soruşturma kapsamında İstanbul’a götürülerek hücreye atarlar. Yine kendi ifadesine göre “orada bulduğu bir kibrit çöpüyle duvarda bir takvim oluşturmuş. Doğru mu bilmiyorum diyerek ama tam 128 gün saymış.” İşkenceler sonucu bayılır, ölmemesi için de hastaneye kaldırılır. İyileştikten sonra tekrar hücreye atılır. Hücredeyken eline babasının öldüğüne ilişkin yalan içerikli bir telgraf verilir. Babası 1953 yılında ölünceye kadar Ahmed Arif ile ilgili tutuklama olayını bilmez. Türk Ceza Kanunu 141. Maddesine göre yargılanır ve toplam 38 ay tutuklu kalır. TCK’nın 141. Maddesi’nden yargılanmasının nedeni de o düzmece ifadeler ile tutanaklara işkence ile atılan imzalardı.
Bu konuda Ahmed Arif şunları anlatmaktadır: “Düzmece kişilerin, düzmece tanıklarla desteklendiği, düzmece bir mahkeme tarafından, düzmece bir suçun kabulü, benim tam 38 ayıma mal oldu. 7 Ekim 1954’te tahliye edildim, tabutluktan yattığım 17 günün neticesi sağ omzumdaki ağrıyla. Hala çekerim o ağrıyı… 1956 yılında Öncü, Medeniyet ve Halkçı gazetelerde düzeltmenlik yapar. Şiirleri Pazar Postası ile birçok dergi ve gazetede yayınlanır. İlk işi 1968 yılında “Hasretinde Prangalar Eskittim adlı şiir kitabını yayınlar. Bu kitaba 20 yılını vermiştir. Şiirleri kısa sürede devrimci gençler, sendikalar, gazeteciler, üniversite öğrencileri, aydınlar ve bilim adamları arasında çok sevilir. Hiç şüphesiz ki Nurten Bengi Aksoy’un deyimiyle 1971 sivil darbe ile 1980 askeri darbeleri sırasında tutuklanan aydınlara ve gençlere önemli bir dayanak olmuştur.
“Asıl adım Ahmed Önal, Ahmed Arif olarak bilinirim. Yayamım boyunca hakkı aradım; ezilenin ve güçsüzün yanında durdum. Memleketlilerim sömürülmesin, memleketlilerim kullanılmasın, memleketlilerim ölmesin diye konuştum. Eşitlik için yazdım. Eşitlik için söyledim, eşitlik için dayak yedim, eşitlik için sövüldüm. O günleri göremeyeceğimi bilsem de birilerine o günleri gösterebilmek için öldüm.”
Senin o değerli anıların önünde saygıyla eğiliyoruz büyük şair…
Mazhar ÖZSARUHAN–Teletex News24
Average Rating