12 Mart 1971 Muhtırasını oluşturan koşullar (3)

Read Time:3 Minute, 12 Second

IMG_2584


12 Mart’a Doğru

Sivil hayatta olsun, kamu teşebbüsü yaşamında olsun ülke içinde her geçen gün huzursuzluk ve kaos ortamı büyüyordu. Seçimlerde güçlü bir şekilde çıkan Adalet Partisi lideri başbakan Süleyman Demirel bu kaos ortamından ülkeyi çıkarmada aciz ve çaresiz kalmıştı. Hiçbir gün yoktu ki büyük kentlerde patlamalar, kahve, pastane ve işyeri silahlı çeteler tarafından taranmasın, hiçbir gün yoktu ki yaralanmalar ve ölüm olayları olmasın. Bu gelişmelerle insan hayatı her yönüyle tehdit altındaydı. Ülke bilerek bazı güçler ki bunların en başında NATO’ya bağlı yasadışı bir Gladyo örgütü olan Özel Harp Dairesi ve onun emrinde çalışan Milliyetçi Hareket Partisi ile bağlantılı Ülkü Ocakları denen faşist, gerici, ırkçı ve milliyetçi gruplar tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu kargaşanın çok kısa bir kronolojisi ile 12 Mart Muhtırasının nasıl amacına ulaştığını gözler önüne seriyordu.

12 Mart’tan sıkıyönetimin ilan edildiği 26 Nisan’a kadar geçen süre içinde silahlı eylemler, saldırılar, kahve ve işyeri taramaları, sokak ortasında insan katletmeler durdurulamadı. Toplumsal mücadelenin aktörleri olan sendikalar, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, Türkiye İşçi Partisi, öğrenci örgütleri belli bir program dâhilinde etkisizleştirilmeye çalışıldı.

• 20 Mart 1971 tarihinde Batman ilçe merkezinde sayıları 3000’i geçen işçiler “aç” olduklarını haykırarak çare bulunmasını istediler. Çare militarist güçler idi. Jandarma zor kullanarak topluluğu dağıtmaya çalıştı.

• 21 Mart 1971 tarihinde Konya Eğitim Enstitüsünde sağ görüşlü milliyetçi öğrenciler, sol görüşlü öğrencilere saldırarak 6 öğrenciyi çeşitli yerlerinden bıçakla yaraladılar.

• 24 Mart 1971 tarihinde İstanbul’da bir tekstil işletmesinde 1000 işçi direnişe geçerek TEKSİF merkez ve şubelerini işgal ettiler.

• 25 Mart 1971 tarihinde Samsun, Alaçam’da tütün üreticilerinin Tekel’e tütün satmasını engellendi. Bu direnişle ilgili, dört öğretmen ve dört işçi tutuklandı. Aynı gün İstanbul Vezneciler semtinde bir öğrenci ile bir polis yaralandı.

• 29 Mart 1971 tarihinde Ankara Kurtuluş Lisesi’nde sol görüşlü öğrenciler üzerine kurşun yağdırıldı. 3 Öğrenci ağır yaralandı. Aynı gün İstanbul Işık Mühendislik ve Mimarlık Akademisi işgal edildi. Uzun saçlı erkek öğrencilerin saçları zorla kestirildi.

• 31 Mart 1971 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi tüm birimleriyle kapatıldı. Ardından Robert Koleji’nin kapısına kilit vuruldu.

• 3 Nisan 1971 tarihinde grevde olan Grundik fabrikasının sahibi evine konan ve ateşlenen dinamit lokumuyla ağır yaralandı. Aynı gün Otomarsan sahibi Mete Has ve Talip Aksoy kaçırıldı. 400 bin liralık fidye karşılığında iki gün sonra serbest bırakıldı.

• 10 Nisan 1971 tarihinde İstanbul’daki Balıkesir yurduna açılan ateş sonucunda sol görüşlü Niyazi Tekin adlı öğrenci ağır yaralandı, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

• 16 Nisan 1971 tarihinde bir doktorun oğlu kaçırıldı. Fidye karşılığı serbest bırakıldı.

• 20 Nisan 1971 tarihinde İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi artın ülkücü saldırıları sonucunda kapatıldı.

• 26 Nisan 1971 tarihinde Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana ve Hatay illerinde sıkıyönetim ilan edildi

12 Mart faşizmi Dev-Genç, Türkiye Öğretmenler Sendikası, Devrimci Doğu Kültür Ocakları ve diğer öğrenci derneklerinin kapatılmasıyla gerçek yüzünü ortaya koydu.

12 Mart Muhtırası

12 Mart 1971 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ı uyararak, hükümeti istifaya zorlayan bir müdahaledir. Darbe 12 Mart günü saat 13:00’te TRT radyoları aracılığı ile duyurulmuştur. Bu muhtıranın altında Genel Kurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu’nun imzası vardır. Ancak parlamento feshedilmedi. Siyasi Partiler kapatılmadı, anayasa askıya alınmadı. Ancak koşulları çok ağırdı. Amaç tarafsız bir başbakanın atanması ile teknokratlar hükümetinin kuruluşuydu. Bu başbakan meclisten güvenoyu alırsa sorun yoktu. Ancak güvenoyu alamazsa o takdirde yeni sorunlar ortaya çıkabilirdi. Bu görüş tümüyle silahlı kuvvetlere aitti.

26 Mart 1971 tarihinde CHP Kocaeli Milletvekili Prof.Dr. Nihat Erim adındaki milletvekili partisinden istifa ettirilerek, Partiler üstü Reform Hükümeti’ni kurdu ve ardından Balyoz Harekâtına başladı. Bu harekâtın ana hedefi sol kesimdi. Yukarıda sayılan illerde sıkıyönetim ilan edilerek Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Devrimci İşçi Sendikalara Konfederasyonu (DİSK) kapatıldı. Ardından binlerce solcu öğrenci tutuklatılarak geniş çaplı gözaltı ve işkencelere uğratıldı. Grev, lokavt, protesto ve gösterirler yasaklandı. Başta Cumhuriyet ve Akşam Gazeteleri olmak üzere tüm sol görüşlü dergiler kapatıldı.

(Devam edecek)

 

Mazhar ÖZSARUHAN-Teletex News24 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Yorumunuz için teşekkür ediyoruz en kısa zamanda size cevap verilecektir selamlar .

%d blogcu bunu beğendi: