Arap Basını;Barzani Ankara’ya verdiği Kürt sözünü yerine getiriyor.

Read Time:3 Minute, 34 Second

Bugün  Evrensel yazarı Ali KARATAŞ  evrensel deki köşesinde arap basınına dayanarak,  KDP  lideri Mesut Barzani’nin Ankara ziyareti ve bu ziyaret’de Barzani’nin Erdoğana verdiği sözler ve bunun akabinde Şengalden olup bitenlerin arap basınında nasıl yankı bulduğunu ve nasıl yorumlandığını  yazmış.  İşte o yazının tamamı söyle : 

 

Ortadoğu yine çok hareketli bir haftayı geride bıraktı. Şüphesiz bu gelişmelerden biri Şengal’de (Sincar) Rojava peşmergeleri ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ/YJŞ) arasındaki çatışmaydı. Londra’da yayınlanan el Arap gazetesi, çatışmalarla ilgili olarak, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barzani’den son Ankara ziyaretinde aldığı taahhütler uygulanmaya başlandı” yorumunda bulundu. Gazete ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’nin ziyaretinin Washington, Ankara ve Körfez ülkelerinin İran’ı kuşatma siyaseti uyguladıkları bir süreçte gerçekleştiğine dikkat çekti.

Türkiye’de referandum süreci ile ilgili boyutunu bir tarafa bırakırsak, olan bitenin anlaşılması için son birkaç haftada yaşananları hatırlamakta fayda var. Yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın uzun menzilli balistik füze denemesinden sonra İran’a karşı sert bir politika izleyeceğini ve bölgedeki etkisini kırmak için “Sünni ekseni”ni yeniden kurma niyetini ortaya koydu.

Bu süreçte hiç beklenmedik bir çıkış yaparak Suriye sınırında “güvenli bölge” inşa edilebileceğini söyledi. Sonrasında Türkiye ile Amerikalı yetkililer arasında ardı ardına görüşmeler yaşandı. Hemen akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan’a Körfez turu düzenlerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Kuveyt ve Umman’ı ziyaret etti. Bu ziyaretleri Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr’in Irak ziyareti takip etti.

Şüphesiz ki Şengal’deki çatışmaların Türkiye’nin kendi Kürt sorunundan kaynaklı boyutu var.  Ama son süreçte Türkiye ile İran arasındaki hızlı diplomatik ataklara bakıldığında “İran’ı kuşatma” ve “nüfuzunu kırma” stratejisi ile ilgili boyutunu da dikkate almak gerektiği ortaya çıkıyor.

RAKKA’YI KİM ALACAK?

Bölgede böyle bir iklim varken, Rakka operasyonuna kimin katılacağı meselesi de bu nüfuz savaşından bağımsız düşünülemez. Arap dünyasının tanınmış yazarı Abdulbari Atwan, antik kent Palmira’nın IŞİD’den geri alınmasını büyük bir başarı olarak değerlendirdi ve bunu askeri sahada Rusya-Suriye ittifakının zirvede olduğunun kanıtı olarak nitelendirdi. Atwan’a göre, “ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri mi, Türkiye tarafından desteklen Fırat Kalkanı kuvvetleri mi Rakka operasyonunda yer alacak” tartışmaları sürerken Palmira’nın alınması, “Suriye ordusunun başta IŞİD’in başkenti Rakka olmak üzere diğer kentleri geri almak için hazır olduğunun” bir ifadesi.

FİLİSTİN, İSTANBUL İLE TAHRAN ARASINDA

Geçen hafta Filistin’le ilgili iki konferans toplandı. Birincisi İran’ın başkenti Tahran’da 70’e yakın ülkeden parlamenter heyetlerin ve Filistinli direniş guruplarının katılımıyla gerçekleşti. İkinci konferans ise İstanbul’daydı. İstanbul’daki konferansa farklı meslek gruplarından ve ülkelerden toplam 63 Filistin kökenli Arap entelektüel, konuşmacı olarak katıldı. Konferanslarda Filistin halkının taleplerinden çok, iki konferansın düzenleyicilerinin birbirlerini suçlayan açıklamaları öne çıktı. Son altı yıldır Ortadoğu’daki Suriye, Irak, Yemen krizleri nedeniyle unutulan Filistin davası, şimdi de eksenler arası mücadelenin mağduru olacak gibi görünüyor. Rai al Youm gazetesi yine de süreçte mızrağın sivri ucunu el Fetih örgütüne çevirdi ve dava için sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı. Merkez Komite Sekreteri Orgeneral Cibril Rajoub’un Kahire Havaalanından geri çevrilmesini de hareketin prestij kaybının bir göstergesi olarak yorumladı.

img_2434

Kürt peşmerge birlikleri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin attığı adımla Türkiye’de yasadışı olan PKK birliklerine karşı saldırı düzenlediler. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, son Ankara ziyaretinde Barzani’den aldığı taahhütler uygulanmaya başlandı.

Bu gerginlik, Türkiye ile İran arasında bölgesel nüfuzu arttırmak için Irak Kürtlerin de sürece katılmak istendiği bir dönemde geldi. Çatışmalarda taraf olmayan Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderlik ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliğinden bir kaynak, iki taraf arasındaki gerginliğin perşembe akşamı başladığını söyledi. Çatışma, Barzani’nin Türkiye’yi ziyaretinden ve Erdoğan’la ve Binali Yıldırım’la buluşmasından kısa bir süre sonra geldi.

Analistler, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanının ziyaretinin Washington, Ankara ve Körfez ülkeleri arasında İran’ı kuşatmak ve Irak’taki kontrolünü kırmak için oluşturulan ittifak sürecinde gerçekleştiğini dikkat çektiler.

Analistler kuşatma stratejisinde Türkiye’nin rolünün ekonomik, askeri ve güvenlik işbirliği ile Kürtleri sürece katmak olduğunu belirtiyorlar. Bu, Barzani’nin daha fazla  yardım alması ve ayrıca bölge petrolünün Türkiye üzerinden ihracatının muhafaza edilmesi anlamına geliyor.

Iraklı Araştırmacı Yazar İhsan el Şamri, Facebook sayfasında, Sincar’da (Şengal) peşmerge ile PKK arasındaki çatışmanın “büyük Kürdistan” hayalini yok ettiğini yazdı. Talabani’nin partisinden ileri gelen birisi ise Sincar’da olanı “Ninova tam olarak kurtarılmadan, Türkiye’nin yeni bir savaş başlatmak için proaktif planı” olarak nitelendirdi. Böylece Ankara kolayca Ninova’ya müdahale edebilecek.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Yorumunuz için teşekkür ediyoruz en kısa zamanda size cevap verilecektir selamlar .

%d