Kürt partiler ‘Hayır’da birleşiyor

Read Time:1 Minute, 58 Second


AKP ve MHP işbirliğiyle hazırlanan anayasa değişikliği taslağının Kürt halkına hiçbir getirisinin olmadığını belirten Kürt partiler, değişikliğe karşı aynı kulvarda.

img_2214

DTK ve HDK bileşenlerinin yanı sıra diğer Kürt partiler de AKP ve MHP ortaklığıyla hazırlanan; tekçi ırk devletinin ömrünü tek adam yönetiminde uzatmayı amaçlayan anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda ‘Hayır’ demeye hazırlanıyor.

Referandumda ‘Hayır’ diyeceklerini belirten Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Amed İl Başkanı Vasıf Kahraman, “Anayasa’nın ilk 4 maddesi değişmediği müddetçe Kürt halkı ve Türkiye demokrasi için hiçbir getirisi olacağını düşünmüyorum” dedi. 25 milyon Kürt nüfusun yaşadığını ve söz konusu değişikliğin hiçbir maddesinde Kürt halkından bahsedilmediğini belirten Kahraman, “Bu ülkede Kürt halkı yokmuş gibi davranılıyor. Bizim de bu yaklaşıma ‘Evet’ diyecek halimiz yok, ‘Hayır’ diyeceğiz” dedi. Bütün Kürdistani partilerin referandum sürecine girildiği gibi bir araya gelip ortak bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, bunun yapılmamasını eleştirdi. Kahraman, “Yine de Kürtleri tanımayan bir sisteme karşı aynı kulvarda olduğumuz bellidir” dedi.

PSK: ‘Evet’ tercih edilmemeli

AKP ve MHP ortaklığının hazırladığı değişikliğin Kürt halkı ve Türkiye demokrasine hiçbir getirisi olmadığını belirten Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, “AKP’nin milliyetçi ve Kürtleri düşman olarak gören MHP ile ortaklığı, söz konusu değişikliğin Kürt halkına hiçbir getirisinin olmadığının en büyük göstergesidir. Bu değişiklik ne Kürt sorununun çözümü ne de Türkiye demokrasisine bir katkıda bulunacaktır. Bu yüzden de kesinlikle ‘Evet’ denilmemelidir” dedi.

Türkiye’nin sivil ve ülkenin çok renkli, çok dilli kimliğini ortaya çıkaran bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Tek, “Değişiklik beraberinde demokrasi getireceği gibi ülkedeki Kürt sorununa da çözüm bulmalıydı; militarizmin de önünü tıkamalıydı. Ama bu değişiklik bahsettiğimiz durumdan çok uzak” diye konuştu.

T-KDP: tek bir getirisi yok

Kürt halkının dilinin, kültürünün ve toprağının yüzyıldır Türk devletince gasp edildiğini hatırlatan Türkiye Kürdistan Demokrat Parti (T-KDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, “Bu nedenle yapılan anayasa değişikliğinin Kürt halkı için çok bir anlam içereceğini sanmıyorum” dedi. Türkiye’de 1921 yılından 12 Eylül Anayasası’na kadar tüm anayasaların Kürt halkına tek bir getirisinin bulunmadığını belirten Kardaş, “Türkiye’nin yeni dünyanın durumuna göre, uluslararası demokrasi ve hukuk normları çerçevesinde, Kürt ve Kürdistan halklarının hakkını da barındıran bir anayasa yapmasını isterdik” dedi.

Farklı siyasi parti ve çevrelerin yıllardır mevcut anayasanın değişmesi için eylem ve etkinlik gerçekleştirdiğini ancak değişiklik için hiçbirine danışılmadığını belirten Kardaş, “Eğer danışılıp birlikte hareket edilseydi her ne kadar Kürt halkına bir getirisi olmasa da belki daha makul bir değişiklik ortaya çıkardı” diye konuştu.



Yeni özgür politika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Yorumunuz için teşekkür ediyoruz en kısa zamanda size cevap verilecektir selamlar .

%d