
“Ankaranın en büyük korkusu: ABD ile Rusya, ‘Kuzey Suriye ile Federasyonmu kuracak”
Hürriyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila, köşesinde yayımlanan yazısında Suriye ve Rojava’ya ilişkin Ankara’nın tedirgin olduğu ihtimalin, ABD ve Rusya’nın gizli ajandası olabileceğine değindi.
Fikret Bila’nın “Ankara’ya Hakim Olan Kuşku” başlıklı yazınındaki ilgili kısım şöyle:
“Dolaşıma sokulan anayasa taslağının bazıları açıklanan ve bazıları gizli tutulan hükümlerine göre, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin adının Suriye Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi, yeni anayasa çalışmalarını sürdürmek için 18 ay süre ile görev yapacak 29 üyeli geçiş hükümeti kurulması öngörülmektedir. Bu hükümette PYD-YPG’nin desteklediği bakanlara yer verileceği yine dolaşıma sokulmuş bir diğer bilgidir.
Türkiye açısından kritik önem taşıyan bir başka taslak hükmünün ise bölgesel yönetim yapılanması kapsamında ‘Kuzey Suriye Federasyonu’nun ilan edilmesini öngördüğü belirtilmektedir.
Geçiş sürecinde PYD-YPG silahlı güçlerinin Federasyon’un askeri gücü olarak tutulması ve Suriye Silahlı Kuvvetleri’yle aynı statüde sayılması öngörüsü bu bilgiler arasındadır.
KUZEY SURİYE FEDERASYONU
Suriye’nin kuzeyinde, Çekiç Güç marifetiyle kurulan Kuzey Irak’a benzer bir yapının, bu kez PKK hâkimiyetinde kurulması olasılığından daha önceki yazılarımda söz etmiştim.
Dolaşıma sokulan bu anayasa taslağı bu olasılığın hiç de düşük olmadığını gösteriyor. Öngörülen ‘Kuzey Suriye Federasyonu’, PKK’nın yönettiği bir devlet yapısı olacaktır. Bu proje Öcalan’ın, Türkiye, Suriye, Irak ve İran’dan koparılacak dört parça üzerinde kurulacak federasyonların birleştirilmesiyle oluşacak ‘Komünal-Konfederal Kürdistan Devleti’ projesinin bir ayağıdır.
Nihai amaç, Suriye merkezi yönetimine bağlı olarak özerk bir bölge yönetimi değil, zamanı gelince buradan kopup diğer ülkelerdeki parçalarla birleşmektir.
Askeri uzmanlarca yapılan yorumlar, bu girişimlerin Rusya ile ABD arasında bir gizli ajanda olabileceği yolundadır. Bu ajandanın,“dolaşıma sokulan anayasa taslağı ile kuzey Irak’ın benzeri olarak, Suriye’nin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak, Türkiye sınırından 25 kilometre derinlikte bir şerit halinde mümkün olursa Türkiye’den toprak alınarak Akdeniz’e çıkışlı bir yarı bağımsız yapının kurulması” kuşkusu Ankara’da giderek hâkim olmaya başlamış durumdadır.
Average Rating