SELAMÜN ALEYKÜM ORTA SINIF !

Read Time:5 Minute, 27 Second
sanırım orta sınıf,en çok özal dönemine özgü iktidar dönemlerinde popülerleşmişti. Hani şu meşhur orta direk hikayesi. Serbest piyasa ekonomisinin fanatik sözde yandaş sınıfı. Kapitalizmin olmazsa olmaz emniyet sibopu. Gönlünü ve karnını tok tuttuğun sürece senden yana ve senden iyisi yoktur zihniyet toplumu. Aslında onlarda bu ülkenin benim ve senin gibi sıradan bir yurttaşı.

Onlar genelde, kasabanın tüccarı, mahallenin toptancısı, bir köşede yüz metre karelik marketin yada ”süper’ marketin sahibi. Daha ileri gidersek, üç beş çalışanıyla başlayan züccaciyecisi, tekstilcisi, mütahidi, tornacısı vs. vs. bilimum akşam kasaya giren parayı saya bilen eli para görmüş insanı. Sokağın, mahallenin, kasabanın, semtin itibarlı sözü geçen, sıkışınca, veresiye ve borç alınan iş adamı. Osistemin dokularını en iyi bilen sistemin en iyi burnu koku alan uzmanıdır. hiç bir parti ve örgüt onların fikrini almadan adım atmaz.Ohemen hemen tüm düzen partilerinde, örgütlerinde aktif üye, en azından ya delegedir,yada partinin o yörede yada beldede temsilcisi dir. parti ve bölge politikacılarıyla, devletin üst makamlarıyla çok iyi ilişkileri vardır. hatta başkentlere kadar uzanan bir itibara sahiptir. ön görüleri ve tercihleri her zaman dikkate alınır. nabzı en iyi tutanlardır onlar. toplumun en hassas konularında, ilk onun görüşü sorulur. cami hocasından, okul müdürüne kadar onun parmakla gösterdiği insanlar itibar kazanır. yeni bir şeyler oluşacaksa mutlaka onların onayını almayan hiç bir şey toplumun yaşamında gelişim sağlamaz.

osmanlıda feodal geçmiş sultanlığında, itibarlı tüccarları, az gelişmiş kapitalist türkiyesin de, bir zamanlar ecnebi mallarını gasp etmekten en ufak tereddüt duymayan, teşvik eden ve o aşkla yürü kulum diye bilen ahlaksız ve hırsız palazlanmış yeni kapitalistleri, ilk üniversitede okutulmuş ayrıcalıklı çocuklarıyla burjuva kültürüne yapılanmasına aday güruhları, kapitalist devlet kurumlarını şekillendiren ülke burjuvazisinin ana beşiği bataklığın kümelendiği insanlar yığının ürediği yapılar, hep bu orta direk ürünü dür. orta direk aslında burjuvazi için can damarı, mümpdelası olduğu en hassas gözde sınıfıdır.

kapitalist üretiminin toplumla buluşmasını sağlayan bir ara sınıftır. orta sınıfını üstü ve altı sürekli cıvık yağlı bir geçirgenlikle kaplı olmalıdır. kapitalizmin rekabetçi kazık atma sisteminde, her an bir alt sınıfa kaya bilme olasılığı, yada bir üst sınıfa çıka bilme, yüksele bilme maharetine hazır ve nazır olmalıdır.orası iyi bir kapitalist olmanın üniversitesidir. beceriksizlerin ve kapitalist kuralların en iyi şekilde uygulayamayanların, siteme ayak uyduramayanların bir alta kaydığı kaygan, değişken bir tabakadır orta sınıf.

kök itibari ile bakıldığında toplumun % 30 kadarı bu ara sınıf yani orta sınıf(orta direk) den oluşmaktadır. bunun bir üst katmanı %10 luk kesimi, bir üst kaymak tabakasını oluşturan kapitalist patronları, % 60 kadarı da bu tolumun tüm fakir, en fakir ve açlık sınırındaki emekçi kesimlerini temsil eden ücretli, ücretsiz işçi sınıfını ve diğer fakir halkını oluşturur.

21. yüz yılın yeni döneminde kapitalistlerin deyimi ile onlara göre sözde yeni bir ‘orta’ sınıf daha doğuyor, perçinliyor düzeni.sözde bu sınıf kalifiyeli, okumuş, mesleğinde uzman, bilimin yeni zorunlu imkanları dahilinde, kapitalist üretime katkı için, meslek kazanmış her kesimden gelmiş insanlar tarafından geliştirilmiş ve onlara görede melez aydınlar kuşağıdır.

acaba onların dediği gibi’mi durumlar ? son yüz yıla damga vurmuş bu kesim, sermayenin küresel farklılaşmasıyla, toplumdaki geleneksel sınıf farklılıklarında önemli geçirgenlikleri ile gözle görülür bir özgül ağırlığı oluşturabilmiştir bu doğru. fakat tercihlerde bilginin ağırlığı da çok önemli bir mihenk taşıdır.

sanayi devriminin bilimsel dönüşümü, bilek gücünden bilgi gücüne evrilmesi, makinenin yapım, oluşum aşamasından, onun çalışa bilirliliği sürdüre bilirliği karmaşık teknolojisi, bilginin daha çok değer kazanmasını yeniden iç çelişki olarak ne yazık ki kapitalizme rağmen onuda sağlamıştır. kocaman makinaların parçaların heybetli görünüşü , onlar arasındaki nano teknolojik teknik geçirgenliği sağlanmadıkça o makinaların hantal birer dev koca parçalar olarak kalmasından başka günümüzde bir hükmü yoktur artık. bilim ve bilgi, günümüzün ‘sanayi’ devriminin önündeki bilgi öncelikli sanayisi çağını geliştirmiştir. bu artık bir başlangıç kapitaline değil bilgi bilimine ihtiyaç duyulan bir başka öznel kapital olmuştur.

bugün ekonomistler ve bilim çalışanları, acaba yeni bir sınıf mı doğuyor sorusunu herkes çok ciddiye almak zorunda. ne maddi nede manevi bağlılığa ihtiyaç duymayan kendine özgü bilgi sermayesi, ki bu kapitalizmin tüm kuramlarına ters etkisi vardır, sermaye yalnızca beyin olunca onun tercihinin çekim noktası da tercih, etik ve ahlaki ve kişilik ön plana çıkmaması için hiç bir nedeni kalmamıştır. ahlaki ve etik kuralların bilgi ile yeniden şekillendiği ve bilgiyle gelişen vijdan insan ilişkisi özgür tercihlerde önemli bir yere sahip olacağı kesin.yani kısaca klasik sınıf farklılığı insani moral ilişkileri açısından göreceli olmuştur.

hani o klasik marxsist betimle vardı ya, şalterleri indiren emek burjuvaziyi dize getirir kuralı, işte o diyalektik ilişkide emeğin çocuklarının bilgi haznesi, sınıfsız bilim donanımı kimden yana tercih meselesinde yeni ahlaki soruları arkasından getiriyor.

bugün, küresle kapitalist krizlere baktığımızda, göreceli en uygar amerikasından , göreceli en geri afkanistanına kadar, sistemin tüm kuramlarına karşı bir baş kaldırışın adımlarını göre biliyoruz.bu bazen,yoksul dünyada en dip noktadan,yeni dünyayı anlamakta zorlanan, korkularına gömülmüş köhne feodal gerici, kör, duyguların en vahşi tepkilerin yuvalandığı en barbar sözde din kavramları, diğer yanıyla insan ve teknolojinin anlamlaştırdığı, vahşi kapitalist çıkar ilişkilerinden uzaklaşıldığı yeni moral ve etik kavramlarıyla bilimin, aklın öncülüğünde yeni bir dünya oluşumu.

şimdilik kültürler arası bir savaşmış gibi gösterilen,özellikle dayatılan, aslında atıl tüm köhne değerlerin yerini yeni bir sınıfsal iç ittifakın etik değerleriyle buluşan emeğin yarata bileceği yeni bir dünya düzeni. çünkü bugün küresel kapitalizmin egemenliğinde bilgi satılan, alınan verilen statüsünde olmasına rağmen, ekolojik denge, savaşlar, tıbbi, sosyal eşitsizlik ilişkisi, işçi sınıfının avantajı bilgi eksikliğini tamamlayıcısı bence yeni bir emekçi kesimden yana kültür tarihe damga vuruyor. çünkü, bilmek ve bilgiyle donanmışsa orada etik ve moral bir tercih insandan yana olacaktır. en çok bilmek ve farkında olmak, kalplerden geçen tercih de önemi daha belirgin olacak, kültürel doyum, maddi doyumun önüne geçecek ve yeni toplumsal alt üstleri oluşturacak.

silikon vadisindeki bir dehanın, atıl bir hırçın , ırkçı, cahil kapitalist artığı trupm a mı göz kırpacak , yoksa toplumsal haksızlıkları içselleştiren farklı kültürlere, tabiata, doğaya, çeşitli zevkleriyle, hayranlıklarıyla, meraklarıyla, kültürel, sanatsal, bilimsel verilere sonsuz merak dolu susuzluklarıy ile evrensel tüm değerlere saygı duyan entelektüel, ekolojiye hassas bir aydını mı tercih edecek. bence marxsizm le buluşan moral, hümanist sınıf taşlarını ön plana çıkartıp toplumsal etik alanlarda alternatif dünya hayallerini yeniden çağına özgün geliştirmelidir.

bugün türkiyenin önüne dayatılmış şu referandum arifesinde , ülkemizin kaderini belirleyecek genç dinamik bilgi hazinesi dolu gençler, geleceğin sınıfsız toplumlara hızla giden bilgin kapital olduğu emek den yana demokrasimi diyeceksiniz , yoksa ülkenin % 30 nu oluşturan zenginliğe ac , hırslı çıkarcı orta sınıf feodal kültürü çıkarı için kullanan göbeklileremi kaderinizi teslim edeceksiniz.

bence demokratik bir gelecekten uzaklaşmak,türkiyeninde, bir afkanistan gibi geleceğe hazin sonlarıyla anlatılan ülkeler listesinde olamamk ve anılmamak için tüm çağ dışı isteklere, dayatmalara, ilkesiz liderlere, #hayır deme zamanı gelmiştir.

ırksız,sınıfsız, bir geleceğiz için demokrasi adına onlara hayır demelisiniz ! sonuçta bzilerden sonra, bu dünyada sizler yaşlanacak ve çoluk çocuğa karışıp yeni ömürlere yol alacaksınız. aman dikkat !

 

Erkan Polat-Mezopotamya News 

Erkan Polat
Yorum yaz…
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Yorumunuz için teşekkür ediyoruz en kısa zamanda size cevap verilecektir selamlar .

%d