

KÜRDİSTAN KARTALI MAMÊ RİŞÊ ANISINA SAYGIYLA.
Ezilen halkların özgürlük mücadelelerinde sembolleşen, efsaneleşen isimler vardır. Zaman silip götüremez onları. Zamanın ağırlığı çökse de üstüne yaşanmışlığın, onlar bir yerlerde hep var olurlar. İşte Mamê Rişe Güney Kürdistan’ın bağrından çıkan bu efsane kişilerden biridir. Mamê Rişe, ülkesinin ve halkının özgürlüğü için Saddam zulmüne karşı cepheden cepheye koşarken hep ön saflarda yer alır. Daha yaşarken bir masal kahramanıdır Mamê Rişe. Gençlerin zulme karşı cepheye akmalarında bir ilham kaynağı. En büyük dayanağı ise dava arkadaşlarıdır Mamê Rişe’nin. Oysa Mamê Rişe’ye asıl tehlike birçok efsanede olduğu gibi dost, yoldaş bildiklerinden gelir. İhanet bir heyula gibi onu kovalar ve fırsatını bulduğunda da bıçağını saplar. Mamê Rişe düşmandan gelecek hançere yol arkadaşlarına güvenerek göğsünü siper ederken, kendi yol arkadaşları sandıklarından yüreğine hançer saplanır. Ve Mamê Rişe içten gelen ihanetin kurbanı olur.
‘İHANET HAYALİNİ YARIM BIRAKTI’
Mamê Rişe’nin eşi Niştîman ana Mamê Rişe’nin korkusuz yüreğindeki özlemi şöyle anlatıyor: “Kürt halkının özgür bir şekilde yaşaması için mücadele etti ve tek derdi Kürtlerin özgür bir şekilde kendi dillerini ve kültürlerini yaşamasıydı.” 1984 yılında Asıl ismi Necmedin Şikur Reuf olan Mamê Rişe ile evlenen Kjan Hesen Kerim (Niştîman ana) Mamê Rişe’nin çok temiz ve halkına bağlı biri olduğuna, bu nedenle bütün gücüyle tüm kinini düşmana yönelttiğine dikkat çekiyor. Mamê Rişe’in kurban gittiği hain komployu ise Niştîman ana şöyle anlatıyor: “Mamê Rişe Güney Kürdistan’da Saddam rejimiyle girdiği yüzlerce çatışmadan büyük kahramanlıklarla galip çıkmayı başardı. Ancak 24 Ocak 1985’de kendisine yönelik düzenlenen hain bir komploya katledildi.”
‘HİÇBİR ÇIKAR ARAYIŞI YOKTU’
Mamê Riş e’nin çok çalışkan ve emekçi olduğuna vurgulayan Niştîman ana hiçbir çıkar arayışının olmadığını belirterek; “O özgürlüğe sevdalı genç yüreklerin kahramanıydı” diyor ve ekliyor: “Mamê Rişe gençlik yıllarında işçilik yapmıştı. Dünya genelinde 70 ve 80’li yıllarda gelişen halk hareketlerinden etkilenerek gönüllü olarak Filistin’e gidip 1 yıl İsrail işgaline karşı savaşmıştı. Mamê Rişe tam anlamıyla halk kahramanıydı. İnsanlar onu çok seviyordu. Hiçbir çıkar arayışı yoktu. Tamamen toplumun çıkarlarını düşünerek hareket ederdi.”
BÜTÜN BASKILARA RAĞMEN PEŞMERGELİKTE ISRAR!
Mamê Rişe Filistin’den döndükten hemen sonra annesine peşmerge olmak istediğini söylüyor. Fakat annesi Baas rejiminin kendilerine zorluk çıkaracağını belirterek peşmerge olmasın karşı çıkıyor. Ama o annesini dinlemeyerek peşmerge oluyor. Peşmerge olduktan sonra Baas rejimi evlerini basıp ailesine karşı her türlü baskı uygulamaya başlıyor. Bir gün evlerine yapılan baskında Saddam askerleri babasını alıp götürüyor ve ondan bir daha hiç haber alamıyorlar. Mamê Rişe bütün bunlara rağmen “ben Kürdistan toprağının aşığım” deyip peşmergelikten vaz geçmiyorb
‘BİR GÜN BAAS REJİMİNİN YIKILACAĞINI HEP SÖYLÜYORDU’
Mamê Rişe bir buçuk yıl süren evliliğini ise eşi Nıştıman Ana şöyle anlatıyor: “Evlilik tarihimizi tam olarak anımsamıyorum. Sanırım 1984 yılıydı. Bir buçuk yıl beraber kaldık. Mamê Rişe ile evlendiğimde kendisi peşmergeydi, bazen günlerce eve gelmezdi. Evlendikten bir buçuk yıl sonra şehit düştü. Biz evli olduğumuz süre içinde çok hareketli bir yaşam yaşadık. Baas rejiminden dolayı sürekli yer değiştirmek zorunda kalıyorduk. Talaban’da bir süre kaldıktan sonra muhaberat yerimizi öğrendi, ondan sonra Cebail alanına gittik. Baas rejimi Mamê Rişe’nin kaldığı yerleri öğrendiği zaman havadan ve karadan bombalıyordu. Mamê Rişe bizi Cebaile bırakıp gitti. Birçok kez çatışmalara girdi yaralandı ama bir gün Baas rejiminin yıkılacağını hep söylerdi.”
‘AŞIQÊ NİŞTÎMAN’ DİYEREK İKİ SEVGİYİ BİRLEŞTİRMİŞTİ’
Gerçek isminin Niştîman olmadığını söyleyen Niştîman ana, ülke ve kendisinin sevgisini birleştirerek yaşadığını, söylüyor. “Benim gerçek adım Kjan Hesen Kerim’dir. Mamê Rişe ile evlendikten sonra ismimi değiştirerek Niştîman yaptı. ‘Ben senin adını değiştiriyorum’ deyince bir şey demedim. Aramızdaki sevgiye ülke anlamını yükleyerek ‘aşıqê Niştîmanım- ülkeye aşığım’ diyordu. Yurtseverliği iliklerine kadar benimsemiş bir insandı. Onun için toplumun çıkarları ve menfaati her şeyden önce gelirdi.”
‘MAMÊ RİŞE BÖLGE HALKI TARAFINDAN ÇOK SEVİLİYORDU’
Mamê Rişe’nin daha çok Germiyan ve Kerkük alanlarında mücadele yürüttüğünü söyleyen Niştîman ana, bu bölgedeki halk arasında çok sevildiğini ve saygı duyulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Mamê Rişe en çok Cebail ve Kara Hasan alanlarında peşmergelik yapmayı seviyordu. Bölge halkı da onu çok seviyordu ve saygı gösteriyordu. O alanda Mamê Rişe’ye bağlı alay kalıyordu. Yaklaşık dört yüz silahlı peşmergesi vardı. Peşmergeleri ona çok bağlı ve sadıktı. Baas rejimi karadan gidemediği yerlere havadan uçaklarla bombalıyordu. Sırf Mamê Rişe’yi şehit etmek için elinden gelen her şeyi yapıyorlardı. Mamê Rişe Hemık alanında bulunduğu bir dönemde yerini tespit eden Baas rejimi oraya yöneldi. 2 gün boyunca çatışmalar devam etti. 12 uçak sürekli bombardıman yaptı. Helikopterler çatışma alanına sürekli asker ve cephane taşıyordu. O çatışmalarda 4 peşmerge şehit düştü. Süleymaniye’den ve civar ilçelerden Hemık alanına çok sayıda gönüllü kişi savaşmaya geldi. Mamê Rişe o alanda olduğu için her kes rahatlıkla gelip savaşmak istiyordu. Mamê Rişe olduğu alanda her zaman en ön mevzide savaşırdı. Peşmergelere bir şey olmasını hiçbir zaman hazmedemezdi. Mamê Rişe yaralı ve şehitler olursa kimse çatışma alanında bırakılmamalıdır diye karar çıkartmıştı. Yoldaşlarına ve arkadaşlarına sonuna kadar bağlıydı.”
‘BAAS REJİMİ VE ORDU DIŞINDA KİMSEYLE SAVAŞMAYACAĞIZ DİYORDU’
Mamê Rişe’nin para karşılığı Baas rejimi için cahşlık yapan Kürtleri hedef almak istemediğini ve onları o yoldan çevirmek için her şeyi yaptığını ifade eden Niştîman ana; “Mamê Rişe kendileri ile savaşmayan Kürt koruculara silah sıkılmaması konusunda, peşmergelere talimat vermişti. Mamê Rişe, ‘Baas rejimini yıkacağız’ diyordu, onun için devlet ve ordu dışında bizim kimse ile sorunumuz yok, diyordu. Muhaberat müsteşarı bazı Kürt asker ve korucu
ları çağırıp ‘kim Mamê Rişe’yi öldürebilir’ diye sormuş. Tahsin Şaweys adındaki cahş ‘ben yapabilirim’ demiş. Mamê Rişe, cahşların bulunduğu bir bölgeye gidip onlarla konuşmak istiyordu. Onların da Kürt olduklarını söyleyerek onları öldürmek istemiyordu. Ben, Mamê Rişe’yi o akşam cahşların yanına gitmemesi konusunda uyardım. Onlara kendileri ile savaşmadıkları müddetçe onları hedef almayacaklarını söylemek istediğini ve bunun dışında onlarla işinin olmadığını söyleyip biraz sinirlendi. O kadar yurtsever ve iyi kalpli bir insandı. Maalesef Mamê Rişe 24 Ocak 1985’te, hain bir komplo sonucu çadırındayken, yoldaşları Serdar ve Muhsin’le birlikte katledildi.”
Mamê Rişe düşmana karşı savaşırken iç ihanetin kurbanı olur. Ama şimdiye kadar da kimin niye vurduğu, neyi amaçladığı ortaya çıkmadı. Ama böyle olsa da, Mamê Rişe gerçek bir kahraman, efsane olarak halkının gönlünde taht kurdu. Bugün binlerce Kürt genci halen ondan ilham almaya ve halkının özgürlüğü için mücadele etmeye devam ediyor. Alıntı:Anf-Diren Roj.
Mezopotamya News
Average Rating