

ULUSAL ÖZLEMLERİN MODERN KURTULUŞUNDA KÜRDİSTANIN YERİ NE OLMALI ?
önemli oranda ulusal çizgiden sorunlara bakan kürt ulusalcı kesimin, kürtlerin demokratik mücadele ekseninde soruna diğer halklarla birlikte çözüm arayışını,kürtler için tehlikeli sonuçlar doğuracağı kaygısı taşıyor. rojava gerçeğini ,tehlikeli romantizm olarak değerlendiriliyor.sömürgeler sorunu üstünde bir kürt gerçeğine parmak basıyorlar.birde kimin eli kimin cebinde olduğu belli olmayan orta doğu şark kurnazlığı yada ilkesizliğini ekleyince ,bu türden kaygıları anlamak gerekir.
sömürgeci tezlerle kuşatılmış,işkal edilmiş kürdistan gerçeği,gerek coğrafik,gerek siyasal konumunu dahada karmaşık hale sokuyor. denize çıkışı olmayan bir kürdistanın yaşaya bilirlilik oranı çevre ülkelerin demokrati sistemlerin gelişimiyle ortak kaderi vardır.
sırf ulusal ve milliyetçi temelden de sorunu çözmeye çalışsanız, gücünüz sömrgeci zihniyetin hakim olduğu coğrafyada sürdürüle bilirliği de çok zordur.her tarafı düşmanlaşmış bir gelecek kürdistanın geleceği açısından da çok sorunludur.
rojava kaygıları olan yurtseverlerin unuttuğu en önemli sorun, toplumların geleceğe yönelik dinamik sorunları içinde temel sorun demokrasi sorunudur.gerçek anlamda demokratik kazanımların gelişmediği orta doğuda barışın ve özgürlüğün de sigortası yoktur. milliyetçi damarlarla bir diğerini ötekileştirmek,romantik bağımsızlık taleplerini kısır ve karşılıklı düşmanlaşmış, geleceği belirsiz ortamlara sürükler.
özellikle YPG yi ve ittifaklarını küçümseyen kesim,görece diğer parçalarda bekleyen farklı siyasi rojava hareketinin de kucaklanması, askeri ağırlığın caydırıcı rol alacağı bakış açısının, sömürgeciliği caydıracak bir güç olarak görüyorsa çok kötü yanılıyorlar. çünkü mesele ulusal sınırlardan çok öncelikli demokratik bir coğrafyanın eksikliğinden kaynaklanmaktadır.gerçek demokrasiler ulusal özgürlüklerin ve özlemlerin de teminatıdır.
son dönemlerde siyasi analizlerinde Ferid Peker arkadaşın sürekli üstüne bastığı rojava sorunu,sonradan bulunmuş bir siyasi çözüm temellerine sahip değildir.demokratik fedaralizm,öncelikli olarak burjuva demokratların ortaya attığı fakat kendi ulusal kapitalist sistemlerine,şöven bakışlarına lüks gelmesi açısından bugün sol ve sosyalist demokratik kesimlerce savunulur olmuştur. romantikmidir ? evet romantiktir.güvenirliği sorgulanmalımı evet sorgulanmalıdır.ama çebe,çevre düşmanlıklarla çevrilmiş bir kürdistandan daha az tehlikeli durumdur.temelinde kardeşlik özlemleriyle dolu devrimci , demokratik güçleri seferber eden toptan kurtuluş temenilerini içermektedir.
evet korkunç bir milliyetçilik dalgası dünyayı sarmalamakta ! ulusal devletler,bir diğerine karşı bilenmekte. avrupadan ABD ye kadar faşizan ve diktatör eğilimler iktidar olmakta hatta olmuşlardır.öyleyse burada aklın ve mantığın refleksleri işlenmeli ve halkları gelecek korkusuna karşı umutlu örgütlenmeleri teşvik etmelidir.21. yüz yıl vahşetin son fırsatı ve direk sonunu hazırlayan geleceğe uygarlık temelinden,insanca yol almaktadır.
umarım tramp gibi alçaklar kendi sonlarını da hızlandırır ve layık oldukları sonu da getirir… bende ulusal özlemleri olan mazlum halklar için dua ediyorum…..modern ulusal kurtuluş mücadeleleri ulusal çizgileri aşan halkaların devrimci birliğiyle ancak ulaşa bileceğine biz sostyalistler çok inanıyoruz ve tek yol olduğunu görüyoruz.rojava itifaklarıyla zaten doğru yolda,önemli olan bu yolun diğer halkaların kardeşliği,gücü taçlandırsın yeter ulsal devlet kalma özleminden daha gerçekçidir ! gerçek demokrasiler özgürlüğün teminatıdır.
Erkan Polat-mezopotamia news
Average Rating